Metaalhalide buitenlampen – De kleine lamp met groot potentieel voor tuinverlichting

 

Het komt niet vaak voor dat de wereld van tuinverlichting in beroering wordt gebracht door een nieuwe verlichtingstechnologie. Dan volgen er twee snel achter elkaar. Nog niet zo lang geleden waren LED’s the Next Big Thing. Nu is er een nieuwe jongen in de stad – de MR16 metaalhalogenidelamp.

Het verkleinen van de metaalhalogenidetechnologie tot de kleine afmetingen van een MR16-lamp is een grote technische prestatie. De moeilijkheid om dit te doen wordt weerspiegeld in de zeer hoge kosten van de lampen, hoewel het redelijk lijkt om aan te nemen dat de prijzen zullen dalen naarmate de productie toeneemt en de concurrentie tussen fabrikanten begint te bijten.

Maar afgezien van de prijs, wat de metaalhalogenide buitenlamp met sensor opmerkelijk maakt, zijn de prestaties. Momenteel verkrijgbaar in 20 Watt en 35 Watt versies, beide produceren ongeveer drie keer de lichtopbrengst van een gelijkwaardige standaard MR16 halogeenlamp. De 20 Watt lamp heeft dus een lichtopbrengst gelijk aan ongeveer 60 Watt standaard halogeen, en de 35 Watt lamp heeft een lichtopbrengst gelijk aan ongeveer 100 Watt standaard halogeen.

Groenere lezers, of degenen die graag op hun elektriciteitsrekening letten, zullen al gezien hebben dat al dat licht geproduceerd wordt voor relatief weinig Watt. Toegegeven, het energieverbruik van metaalhalide haalt niet de krantenkoppen op dezelfde manier als de slechts 5 watt van de MR16 LED’s en E27 fluorescentielampen die gewoonlijk worden gebruikt in buitenverlichting, maar metaalhalide is eigenlijk energiezuiniger dan beide in termen van geproduceerde lumen per Watt.

Dus de dubbele verkoopargumenten van de metaalhalogenide MR16-lamp zijn dat hij veel lichtkracht verpakt in een discrete schijnwerper, en dat u niet elke keer bij uw bank hoeft te controleren of u hem wilt inschakelen. Dit was voldoende om ten minste één fabrikant van tuinverlichting – Hunza uit Nieuw-Zeeland – te overtuigen om dit opmerkelijke lampje te gebruiken met een nieuwe reeks speciaal ontworpen buitenverlichting.

De belangrijkste overweging was om lampen te ontwerpen met ruimte voor de elektronische ballast die nodig is om de metaalhalogenidelamp te laten werken. Dit betekende dat deze tuinlampen onvermijdelijk iets groter zijn dan schijnwerpers met de traditionele MR16 halogeenlamp. Dus hun stevige uiterlijk heeft misschien niet de onopvallende elegantie die vereist is in kleinere tuinen in binnenplaatsstijl, maar dan zijn ze waarschijnlijk te krachtig voor dit soort ruimte.

Waar metaalhalide-buitenlampen het beste tot hun recht komen, is in grotere tuinen waar hun iets grotere formaat niet stoort en hun hoge lichtopbrengst nieuwe mogelijkheden voor tuinverlichting opent. Om misschien wel het meest extreme voorbeeld te geven: Hunza’s Twin Pole Light Metal Halide uitgerust met twee 35 Watt lampen pompt licht uit dat overeenkomt met vier 50 Watt standaard halogeenlampen – voldoende om zelfs de meest substantiële boom te verlichten.

Deze nieuwe metaalhalogenide tuinlampen hebben nog andere voordelen. Ze produceren een zeer schoon, helder, koel licht met een uitstekende kleurweergave. Ze zijn verkrijgbaar in drie bundelbreedtes, zodat ze de flexibiliteit hebben om te worden gebruikt voor een verscheidenheid aan lichteffecten. Ze hebben een lange levensduur van de lamp van tussen de 10.000 en 12.000 uur – wat gezien hun prijs ook goed is. En ze worden rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten zonder dat een transformator nodig is.

Hebben metaalhalogenide tuinlampen nadelen? Een daarvan is dat de 20 Watt- en 35 Watt-lampen verschillende voorschakelapparaten nodig hebben, dus als je een metaalhalide-buitenlamp koopt die is ingesteld voor de 20 Watt-lamp, kun je later niet upgraden naar een 35 Watt-lamp. Een andere is dat ze een minuut of twee nodig hebben om op vol vermogen te komen en een rustperiode nodig hebben tussen het uitschakelen en weer inschakelen, waardoor ze niet geschikt zijn om op een bewegingssensor aan te sluiten.

Leave a Comment